Rehut paketissa - mutta millaiset rehut?

2 min lukuaika

Ruokintapöydällä

Otetaan katsaus ensimmäisen ja toisen sadon korjuuseen ja odotuksiin kolmatta satoa kohtaan.

Ensimmäisen sadon kohdalla kuivuus ei vielä kevätsatoa haitannut, vaan sadon määrä oli osalla tiloista hyvinkin suuri. Laadullisesti ykkössato näyttää ehkä hieman heikommalta kuin edellisenä vuonna. Pellolla oltiin aikaisin, suoraan kevätkylvöiltä rehuntekoon, mutta helteessä sato vanheni hetkessä ja D-arvo jäi matalaksi. Myös energiataso on maltillinen. Toki poikkeuksiakin löytyy.
Hyvässä lypsävien rehussa D-arvo on 680–700 g/kgka. Artturin raaka-ainenäytteiden mukaan 2021 Varsinais-Suomessa D-arvo oli keskimäärin 664 g/kgka. Tämä kertoo sen, etteivät energia-arvotkaan voi olla huippuluokkaa. Artturin raaka-ainenäytteiden mukaan Varsinais-Suomessa on keskiarvoa alhaisempi valkuainen (130 g/kgka). Satakunnassa ja Uudellamaalla ollaan keskiarvossa (144 g/kgka).
On suositeltavaa ottaa laajat kivennäisanalyysit kaikista rehuista. Ongelmallinen taistelupari on kalium ja magnesium. Kaliumin runsas määrä rehussa estää magnesiumin imeytymistä. Jos magnesiumia on jo lähtökohtaisesti rehussa liian vähän ja kaliumia paljon, voi tuloksena olla nopeasti magnesiumhalvaus. Magnesiumin puute aiheuttaa myös kalsiumin puutetta. Varsinais-Suomessa on jo pidemmän aikaa ollut ongelmana korkeat kaliumpitoisuudet ja matalat magnesiumpitoisuudet, mutta sama trendi on tosin havaittavissa koko Suomessa.
Säilönnällinen laatu on kuivissa rehuissa hyvä. Märissä rehuissa ongelmana korkea ammoniakkityppi, joka vähentää rehun maittavuutta. Ja aina kun syönti kärsii, myös maitotuotos kärsii.
Toisesta sadosta ei paljon tarinoita kerrota. Sato oli suurilta osin olematon. Jos satoa saatiin, oli sen laatu melko heikko. Sulavuus oli alhainen, mutta raakavalkuainen oli parempi kuin ykkössadossa keskimäärin.
Kolmannen sadon korjuu on vielä kesken. Mututuntuma kentältä on, että satoa tulee hyvin ja valkuaiskasvit menestyvät. Odotukset ovat kovat. Tästä sadosta haetaan korkeampia raakavalkuaisia sinimailasen ja apilan avulla. Kolmossato täydentäisikin ykkössatoa onnistuessaan loistavasti.

Yhdessä onnistumme, ota asiantuntija avuksesi!

ProAgrian asiantuntijat käyvät kanssasi rehuanalyysit läpi. Mietimme oikeat rehut oikeille eläinryhmille, jotta ruokinnan toteutuminen olisi mahdollisimman tehokasta. Voimme keskustella tilan nykyisistä tavoitteista ja asettaa uusia tavoitteita, joiden toteuttamisessa olemme mukana.
Miksi asiantutija mukaan suunnitteluun?
- Rehujen analysointi yhdessä tilan kanssa.
- Mietitään yhdessä ruokinnan tavoitteet.
- Ruokinnan optimointi, tasapainoinen ruokinta.
- Huomioidaan Valion hinnoittelu.
- Seurantalaskelmalla havainnoidaan ruokinnan onnistumista.
- Varmistetaan rehujen riittävyys jo syksyllä.
- Ulkopuoliset silmät havainnoivat karjaa.
- Kuntoluokituksen sekä muiden lehmähavaintojen tekeminen.
Ennen asiantuntijan tuloa
- Ota laajat rehuanalyysit.
- Laske paalimäärät, selvitä paalin painot.
- Muista myös viljan analysointi.
- Selvitä ostorehujen hinnat.
Näin saamme tilakäynnistä ajankäytöllisesti tehokkaan!
Ruokinnan ohjaus ja sitä täydentävät Täsmäpalvelut tarjoavat työkaluja, asiantuntemusta, vertailutietoa ja hyviä käytäntöjä, kun tavoitteena on tuottaa mahdollisimman paljon pitoisuuksiltaan hyvää maitoa, pitää karja terveenä ja hyödyntää kotoiset rehut tehokkaasti. Lisäksi rehustuksensuunnittelussa voit hyödyntää Neuvo-palvelua. Ota yhteyttä asiantuntijoihimme ja löydämme yhdessä sinulle parhaat ratkaisut.
Maitotila-asiantuntijat
ProAgria Länsi-Suomi