Vinkit eri nurmikasvien tunnistamiseen

2 min lukuaika

Ruohonjuurella

Kun tiesät nurmiesi koostumuksen tarkemmin, osaat ennakoida ja varautua paremmin.

Konttausasento

Vinkit eri nurmikasvien tunnistamiseen

Sitä niittää mitä kylvää. Vai niittääkö? Onko nurmessa, joka on perustettu esim. seoksella timoteita 60 %, nurminataa 20 %, englanninraiheinää 10 % ja puna-apilaa 10 %, joka niitossa kaikkia kasveja samassa suhteessa? Vastaus on ei. Nurmikasvuston koostumukseen vaikuttavat monet asiat: sääolosuhteet, maalaji, viljelymenetelmät ym. Mitä hyötyä sitten on, että tiedät mitä nurmilajeja nurmissasi kasvaa ja niiden osuuden? Kyllä siellä kuitenkin jotain vihreää kasvaa. Kun tiedät tarkemmin nurmiesi koostumuksen, osaat ennakoida ja varautua tulevaan paremmin.

Paljon englanninraiheinää sisältävä nurmi on luultavasti hyvin haastavan talven jälkeen aukkoisempi kuin jos kasvusto olisi timoteivaltainen johtuen kasvien eroavuuksista talvehtimisessa. Timotei on hyvin talvenkestävä laji, kun taas englanninraiheinän talvenkestävyys on vaihtelevaa. Toisaalta timoteivaltainen kasvusto hyytyy kuumassa ja kuivuudessa ja juroo niiton jälkeen pahimmillaan viikkoja. Ruokonata sen sijaan lähtee kuivassakin uudestaan kasvuun syvemmän juuriston ja paremman kuivuudenkeston turvin.

Miten sitten erotan timotein, englanninraiheinän ja nadan muista lajeista puhumattakaan? Ja vieläpä ennen kuin ne ovat röyhyllä tai tähkällä. Tätä varten on jalkauduttava nurmipellolle ja otettava syvä kyykky tai konttausasento. Ylhäällä olevassa kuvassa esimerkkiä.

Pienet erot kasveissa paljastavat, mikä kasvi milloinkin on kyseessä. Esimerkiksi yleisimmän nurmikasvimme timotein tunnistaa seuraavista tuntomerkeistä. Timotein lehdet ovat sinivihreästä ja mattapintaiset eikä lehti kiillä kummaltakaan puolelta. Lisäksi valkoinen kieli pistää ulos lehden tyveltä. Tämä on viralliselta nimeltään lehden kieleke. Timotein varren tyvi on sipulimainen ja tämä näkyy hyvin varsinkin vanhemmissa yksilöissä.

Erot eri lajien välillä voivat olla hyvinkin pieniä. Esimerkiksi nurminadan ja englanninraiheinän erottamisessa keskenään ennen niiden röyhylle tuloa tarvitaan tarkkaa silmää. Molempien lehden alapinta kiiltää ja nopeasti katsottuna kasvit ovat hyvin samanlaisia. Kun kiinnittää huomion uusimpaan ilmestyvään lehteen, huomataan ratkaiseva ero! Englanninraiheinän uusimman lehden läpileikkaus on V-mallinen. Tämä eroaa nadasta, jonka uusin lehti on rullalla.

Kuvassa vasemmalla nurminata (uusin ilmestyvä lehti rullalla) ja oikealla englanninraiheinä (uusin ilmestyvän lehden läpileikkaus V-mallinen).

Alkuun vihreiden kasvien tuijottaminen voi tuntua turhauttavalta. Mutta niin kuin kaikessa muussakin, harjoitus tekee mestarin. Kun toistoa tulee tarpeeksi ja silmä harjaantuu, niin jo suhteellisen nopealla vilkaisulla pystyy tunnistamaan kasvit toisistaan ja pääsee analysoimaan tarkemmin omia nurmiaan. Apua tunnistukseen on tulossa aivan lähiaikoina nurmikasvien tunnistusoppaan muodossa. Siihen on koottu vinkit yleisimpien heinä- ja nurmipalkokasvien tunnistamiseen. Kun omia nurmia käy säännöllisesti katsomassa ja kävelemässä läpi, saa tietoa niiden kunnosta ja koostumuksesta. Tällöin pystyy tarpeen vaatiessa reagoimaan ja tekemään tarvittavia korjausliikkeitä, jos olosuhteet niin vaativat. Joten ei kun kävelemään ja tunnistamaan nurmia!

Riikka Mäkilä
Asiantuntija, nurmentuotanto
ProAgria Länsi-Suomi